Historie

Op de locatie van het voormalige Bergwegziekenhuis is in opdracht van de Stichting Humanitas een complex ontwikkeld met 195 ouderenwoningen

Bouwgeschiedenis

Op de locatie van het voormalige Bergwegziekenhuis is in opdracht van de Stichting Humanitas een complex ontwikkeld met 195 ouderenwoningen. Het door Humanitas-directeur Hans Becker ontwikkelde concept van levensloopbestendige woningen betreft diverse vormen van zorg, tot en met verpleeghuiszorg. Verhuizen naar een verpleeghuis is dus niet meer nodig.

Stedenbouwkundige context

Het project bestaat uit twee L-vormige volumes die schuin tegen elkaar zijn geplaatst. Het ene volume heeft vier bouwlagen, het andere loopt op van vier naar twaalf bouwlagen, en vormt een markant punt aan de Bergweg. De ruimte tussen de twee volumes vormt een grote, met glas overdekte, gemeenschappelijke ruimte. Op de begane grond liggen aan de straatzijde allerlei functies ten behoeve van de gezondheidszorg en een supermarkt. De ingang van de woningen bevindt zich op de hoek.

Ontsluiting

Vanaf de ingang, die is voorzien van roltrappen, bereikt men een driehoekig atrium met een gedeeltelijk glazen dak waaraan alle woningen zijn gelegen. Vanaf dit atrium zijn trappenhuizen en liften bereikbaar die naar de galerijen leiden. Aan het atrium, dat drie lagen hoog is, liggen open galerijen; de daarbovenuit reikende verdiepingen hebben gesloten galerijen.

Voorzieningen

Het atrium is een soort grote gemeenschappelijke huiskamer waaraan o.a. een restaurant gelegen is. Op de begane grond vindt men ondersteunende diensten als fysiotherapie, logopedie, tandarts, arts, diƫtist en maatschappelijk werk, maar ook een kapper en de eerder genoemde supermarkt. Ook is hier een herinneringsmuseum ingericht met vitrines vol voorwerpen uit het (huiselijk) verleden van de bewoners.